kuchnia restauracyjna z kucharzami

EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania

kuchnia restauracyjna z kucharzami

Unikatowy projekt w naszej szkole Popojutrze Zawodowo – wdrożenie innowacji „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania”, w którym mogliśmy uczestniczyć jako jedna z piećdziesięciu szkół z całej Polski. W ramach tego projektu w dniach 5,12,19 października odbyły się warsztaty kulinarne. Prowadzącym był Pan Sebastian Gołębiewski, doradca i trener kulinarny oraz kucharz z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. W zajęciach uczestniczyli uczniowie z klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy zostali zapoznani z nowinkami na temat kuchni roślinnej. Teoria poparta była praktyką. Prowadzący, pokazał w jaki sposób można przygotować niezwykłe potrawy wegańskie. Podczas tych trzech dni uczniowie przygotowali np.: spaghetti z surowej cukinii z pesto z pomidorów i vege parmezanem; pieczonego selera podanego z pikantnym sojonezem, olejem z pora, piklowaną czerwoną cebulą, marynowaną rzodkiewką oraz z ziemniakami puree z gorczycą i czarnuszką; rozmarynowy vege creme brulee; zupę grzybową a’la ramen; vege Pad thai; napój złote ,,mleko” w wersji vege; carpaccio z buraka, prażonymi orzechami i hummusem z cieciorki; żurek z pieczonym jabłkiem, ziemniakami i wędzonym tofu; muffiny czekoladowe z cukinii i cieciorellą.