Dnia 19 marca odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów, która zorganizowana została przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich. Patronat Honorowy objął Minister Edukacji, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce, Starosta Powiatu Siedleckiego oraz Mazowiecki Kurator Oświaty.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie z szesnastu szkół gastronomicznych z całej Polski, którzy przyjechali wraz ze swoimi nauczycielami z: Polanicy Zdrój Warszawy, Lublina, Łowicza, Łukowa (z dwóch szkół), Żelechowa, Wyszkowa, Serocka, Kętrzyna, Buska-Zdroju, Miętnego, Golądkowa, Korolówki-Osady, Zielonki i Siedlec.
Podczas Mistrzostw uczniowie zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi Kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: serwis wody gazowanej lub niegazowanej, serwisu napoju gorącego – kawa, serwis wina musującego bezalkoholowego. Do ostatniej konkurencji, jury wyłoniło czterech finalistów, którzy w finałowej konkurencji mieli zaserwować tartę z patery z sosem w sosjerce – serwisem francuskim.
Decyzją jury (SKP), tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2024 uzyskała Amelia Rosa z Zespołu Szkół nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie. Drugie miejsce zajął Bartosz Deja z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Trzecie miejsce zajęła Magdalena Wiącek, uczennica Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach. Czwarte miejsce zajęła Klaudia Sawicka z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem.
Konkurs nie odbyłby się bez wsparcia sponsorów. Pierwszą nagrodę rzeczową ufundowali: Firma Pepsi (wyciskarka do soku oraz saturator do wody gazowanej) oraz Hotel Robert’sPort (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu na Mazurach), drugą nagrodę: Starosta Powiatu Siedleckiego (profesjonalny blender barmański) oraz Hotel Ibis Styles Siedlce (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), trzecią nagrodę: Selgros Cash&Carry (voucher zakupowy) oraz Hotel & SPA Hetman (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), czwartą nagrodę: Air ShowFlair (profesjonalny sprzęt barmański). Finaliści otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez Firmę Topaz (walizki), PEC (powerbanki, pendrive’y) oraz Chodrom (klawiatury, dyski, pendrive’y).
Wszyscy uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki ufundowane przez firmy: Gastrostal, Ibis, Chodrom, Selgros, Atmo-Control, Dwór Mościbrody i Zakład Stasin.
Podczas konkursu można było spróbować lokalnych potraw i słodkości. Dzięki wsparciu takich zakładów gastronomicznych jak: Sala bankietowa – Ranczo, Kulinarne Poddasze, Dażynka – Nadbużańskie Smaki, Restauracja Meatosfera, Restauracja Brofaktura, Dwór Mościbrody, Restauracja Kochanówka – Arka Tarczyńskich, Łakocie – Fabryka Słodkości, Firma Rodzinna Biaduń, Piekarnia Jońscy.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie. Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół było okazją do promowania młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który bez wątpienia daje ogromne możliwości absolwentom branży gastronomicznej. Z każdym rokiem wzrasta ranga przedsięwzięcia oraz wartość nagród, a cała impreza zyskuje charakter ogólnopolski i coraz większą popularność wśród uczniów, nauczycieli, lokalnych restauratorów i przedsiębiorców.
Zapraszamy do obejrzenia relacji z konkursu na stronach: