9 listopada 2022 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty profilaktyczno-edukacyjne „Zdrowo Jem i Gotuję” w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, przeprowadzone przez Panią Katarzynę Marciniak – magistra dietetyki. Zajęcia dedykowane były uczniom technikum gastronomicznego. Przyszli kucharze zgłębili swoją wiedzę na temat dobrego doboru produktów spożywczych oraz analizy ich składu. Młodzież biorąca udział w warsztatach miała okazję dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat produktów oraz usłyszeć o tym jak poprawić swoje nawyki żywieniowe.
W drugiej części spotkania wyłonieni zostali laureaci językowego konkursu „Eat The Best, Leave The Rest”, promującego zdrowe odżywianie. Znaleźli się wśród nich:
Karolina Gumienniczuk i Ewelina Kalicka z klasy 4tga I miejsce
Dominika Lis i Julia Dmowska z klasy 3 st – II miejsce
Robert Golec i Michał Bernat z klasy 2tg – III miejsce
Emilia Guzek i Julia Jurzyk z klasy 4tga oraz Nikola Łuka z klasy 2tg – IV miejsce ex aequo.
Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody w postaci bonów podarunkowych o łącznej kwocie w wysokości 400 zł do restauracji „Brofaktura” w Siedlcach, książek kucharskich autorstwa Jarosława Roszaka oraz dyplomów. Fundatorem nagród był właściciel firmy TOPAZ – Pan Zbigniew Paczóski.